Kerkelijk Centrum 'Irene'
Ons Centrum'

150 jaar Gereformeerde Kerk Vroomshoop

Gereformeerde kerk 150 jaar

Om 17.00 uur ’s middags begint op zondag 6 april aanstaande deze feestelijke herdenkingsdienst in het kerkelijk centrum Irene, waarin maar liefst drie herders en leraren voorgaan. Oud-voorganger ds. E.C. Kim uit Deventer en de huidige voorgangers Ds. J.A. Droogendijk en ds. F. Schipper leiden de eredienst. Alice Oosterveen bespeelt het orgel en pianist Rein Vos van Avezathe en violiste Esther van der Schee werken ook mee. Henk Nieboer treedt op als ceremoniemeester. Dit wordt een feest van herkenning en er wordt zeker teruggeblikt op 150 jaar “Synodalen” en ook vooruitgezien naar de toekomst van de protestantse gemeente in Vroomshoop. Deze dienst bestaat net zoals vroeger uit drie delen, maar houdt zich qua tijdsduur aan de tegenwoordige tijd. De aloude collectezakken aan een lange stok roepen herinneringen op aan lang vervlogen tijden. De ontstaansgeschiedenis van de “kerk der afgescheidenen aan het kanaal” wordt ook via de beamer met een mooie film tot leven gebracht. Iedereen wordt gevraagd een snijbloem mee te nemen naar de kerk, die tezamen in meerdere grote vazen een mooi geheel van groei en bloei gaan vormen. Tijdens deze feestelijke dienst is er kindernevendienst, waarbij de kinderen wat lekkers krijgen. Ook verschillende oud-voorgangers worden verwacht bij deze historische dienst. We hopen dat vele leden van de protestantsekerk in wording te Vroomshoop deze toch memorabele dienst bijwonen.

2. Expositie ”Van oud tot nieuw begin”

In twee zalen in het kerkelijk centrum Irene loopt vanaf maandagmorgen 7 april tot en met vrijdagavond 11 april de expositie “Van oud tot nieuw begin”. De eerste steen van de kerk aan het kanaal uit 1864 herinnert aan een bewogen tijd van kerk zijn, die met name de oudere kerkleden zich nog als de dag van gisteren herinneren. Er is heel veel aan boeiende kerkhistorie te zien en daarbij uiteraard ook het nodige van het veelkleurige gemeenteleven na de nieuwbouw van 1984. De voorgangers zijn voorbijgangers, ieder met een eigen verhaal. De nodige voorwerpen zijn ook te zien, als ook unieke foto’s en aansprekende films. Ook wordt aandacht besteed aan het SOW-proces, die uiteindelijk leidde tot de protestantse kerk in wording te Vroomshoop. Een speciale geïllustreerde gids voert de bezoekers door de 150 jaar. De toegang is gratis en de bezienswaardige expositie is te bezoeken op maandag 7 april tot en met vrijdag 11 april. De openingstijden zijn ’s morgens van 10.00 uur tot 11.30 uur; ’s middags van 15.00 uur t/m 17.00 uur en ’s avonds van 19.30 uur tot 21.00 uur. Uiteraard kan er onder het genot van een hapje en een drankje gezellig nagepraat worden in het sfeervolle bargedeelte van Irene bij Arie en Ria.

3. Gezellige avond met presentatie jubileumboek

Op woensdagavond 9 april wordt om 20.00 uur een gezellige jubileumavond in de kerkzaal van het KC Irene gehouden. De inloop is vanaf 19.30 uur met een kop koffie in de grote zaal. Thea Kroese leidt het geheel, waarbij gastspreker ds. Anne van der Meiden op zijn bekende wijze op kerkgeschiedenis en geloofscultuur ingaat. Rein Vos van Avezathe bespeelt de piano en vertolkt samen met violiste Esther van der Schee en bariton Albert Wessels een aantal muzikale nummers. Tijdens deze avond wordt het jubileumboek “150 jaar gereformeerde kerk van Vroomshoop: van oud tot nieuw begin” gepresenteerd, dat is geschreven door Hans Nieboer. Het doorleefde jubileumboek in full colour heeft een sterke focus op de periode vanaf 1984 (bouw van de nieuwe kerk) tot heden. Vreugde, geloof, hoop en liefde en ook vertrouwen spelen naast verdriet, twijfel en teleurstelling een rol in dit openhartige verhaal over de Vroomshoopse gereformeerden. Direct na afloop van de gezellige avond kunnen de jubileumboeken gekocht worden voor de prijs van slechts € 10,00 (een tientje). Ook tijdens de openingsuren van de expositie kan het rijk geïllustreerde jubileumboek met maar liefst 175 bladzijden in Irene aangeschaft worden. Dat kan tijdens de openingsuren van de expositie bij een van de leden van de jubileumcommissie, die bestaat uit voorzitter Gerrit Westerink, Geke Benus, Thea Kroese, Truus Zomer, Thea Oosterveen en Hans Nieboer. De voorraad van de jubileumboeken is beperkt, dus wees er op tijd bij. Als gemeenteleden niet in staat zijn de boeken te halen, kan dat ook telefonisch geregeld worden via Gerrit Westerink, tel. 0546-643477 of Email: gerritwillywesterink@telfort.nl. We hopen dat we samen een gedenkwaardige jubileumweek gaan meemaken en we zien ernaar uit.

De jubileumcommissie

<< Terug